Tę sałatkę z owocami mogę jeść na okrągło. Cenię ją za smak, lekkość i szybkość przygotowania
Sałatki to lekkie potrawy, które doskonale sprawdzają się w roli przekąski. Nie dostarczają mnóstwa kalorii, tak jak chipsy, czy batoniki, za to oferują nam bogactwo składników odżywczych. Sałatka jest więc dobrym wyborem, gdy dopadnie nas głód. Można też po nią sięgnąć wieczorem, bo bez problemu może zastąpić lekką kolację. Dziś zapraszam was na oryginalną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z dodatkiem dwóch owoców – persymony i granatu.
Wartość odżywcza persymony i granatu
Dziś przygotujemy sałatkę z persymoną i granatem. Owoce te różnią się kolorem, konsystencją, smakiem i wartością odżywczą. Persymona, zwana też inaczej kaki, hurma czy sharon, to owoc o gładkiej, pomarańczowej skórce i pomarańczowym, aksamitnym miąższu. Jest bogaty w beta-karoten, zawiera także sporo błonnika, witaminy C i potasu. Persymona dobrze więc wpływa na układ trawienny, dba o zdrowe serce, wzmacnia wzrok i skórę.
Z kolei granat pod czerwonawo-żółtą skórką kryje mnóstwo czerwonych nasionek. Każde jest soczyste i bogate w błonnik, dzięki zawartej w środku pestce. Dostarcza nam też sporo witaminy C i K, potasu oraz antyoksydantów. Spożywanie tego owocu jest więc korzystne dla serca, chroni komórki przed starzeniem się, łagodzi stany zapalne i dobrze wpływa na skórę.
Jak zrobić lekką sałatkę z persymoną i granatem?
Do przygotowania lekkiej sałatki z persymoną i granatem potrzebujecie czterech zasadniczych składników. Są to: mieszanka sałat, kaki, granat i ser kozi. A ponieważ sałatka ma prosty skład, proste i szybkie jest też jej przygotowanie. Gdy kupicie umytą mieszankę sałat, tak naprawdę wystarczy tylko przygotować owoce i rozdrobnić ser. Pracy przy tej potrawie jest na góra 15 minut.
Przepis: Sałatka z persymoną
Lekka sałatka z mieszanki sałat, persymony, granatu i sera koziego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mieszanki sałat
- 1 owoc persymony
- 1 nieduży owoc granatu
- 150 g twarogu koziego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówOwoce umyj. Persymonę obierz ze skórki, pokrój w półplasterki. Skórkę granatu natnij, rozłam owoc na dwie połówki, wyjmij z niego pestki.
- Łączenie składnikówW salaterce umieść mieszankę sałat i owoce. Składniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i miodu, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pokruszonym twarogiem.
Te składniki też pasują do sałatki z kaki i granatem
Jeśli chcecie wzbogacić sałatkę z persymoną i granatem, macie spory wybór składników. Możecie bowiem do niej dodać np. pestki dyni i słonecznika czy orzechy włoskie, które wcześniej warto podprażyć na suchej patelni. Dobrze też będzie tu pasować czerwona cebula, awokado, gruszka czy suszona żurawina. Jeśli chodzi o składniki bogate w białko, to z powodzeniem możecie sięgnąć po grillowaną czy smażoną pierś z kurczaka albo jajka gotowane w koszulkach.